Skip links

Hoe kun je een dessert leuk opmaken?

Heb je altijd al willen weten hoe je een dessert leuk kunt opmaken? Dan is het nu net voor de kerst de perfecte timing! Niet alleen de smaakpupillen, maar het oog wil natuurlijk ook wat!

Begin met een basis en probeer dan daarlangs te groeperen.

Brigit van der Burg

1. Kies het juiste servies

De eerste keuze die je maakt is de ondergrond die je gebruikt. De kleur en vorm van je bord of ondergrond zijn van groot belang. Hout, steen, rond, langwerpig, klein of groot. Er zijn onwijs veel keuzes te maken. De grootte, vorm en kleur van je bord is bepalend voor de uitstraling van je dessert.

2. Speel met vormen

Belangrijk is om in de basis voor een vorm te kiezen. Hiervoor zijn allemaal handige materialen te gebruiken. Door eerst een vorm te kiezen wordt het opmaken een stuk makkelijk. Materialen die veel gebruikt worden zijn:

  • Lepel
  • Spuitfles
  • Kwast

Op het bord hebben wij gekozen voor het maken van een rechte lijn met een spuitfles. De vorm in het midden is gemaakt met een lepel. Dit doe je door een toefje te maken en daar met de bolle kant van de lepel overheen te strijken. De toefjes zijn gemaakt met de spuitfles en de veeg onderaan met de kwast. Door een streepje of toefje te maken en daar met een kwast overheen te gaan krijg je een leuk en speciaal effect.

Oneven aantallen

Ga altijd voor het gebruik van oneven aantallen voor de opmaak. Dit oogt op de één of andere manier altijd speelser. Het is eventueel nog mogelijk om te groeperen, maar dit ligt aan de grootte van je dessert. Het gebruik van 1 of 3 sinaasappelschillen oogt mooier dan wanneer je er 2 of 4 gebruikt. Dit kan dan gaan om bijvoorbeeld 3 van dezelfde vruchten op een bord of het maken van groepjes van 3.